01-09-05

Het verdict

Beste bloggers, hier volgt het pijnlijke verhaal van de jogger die graag marathonloper zou worden. In loondienst van een verzekeringsmaatschappij schat ik uiteraard graag risico's in en tracht ik aan de hand van massa's cijfersgegevens optimale voorspellingen te doen en rampscenario's uit te sluiten. Dit als inleiding tot het lopen van de marathon, volgens Jan Olbrecht, erkende professor in de fysiologie en biomechanica, een quasi exacte wetenschap. Jan Olbrecht was dus dinsdag te gast bij MTM om met zijn mobiel labo lactaattesten af te nemen bij alle MTM-ers die durfden. Klinkt misschien vreemd in de oren maar het is effectief een feit dat de meeste clubleden angstvallig het advies vermijden en de naakte waarheid over hun conditie niet onder ogen durven zien. Misschien kort beschrijven hoe deze testen in z'n werk gingen. Aan de hand van je wedstrijdtijd, bij mij de recente 10 km, moest je op de piste 3 x 2 km lopen. In mijn geval de eerste aan 5.20/km, de 2de aan 5.10 en de 3de aan 5.00. Er werd onmiddellijk na de 2 km een bloedstaaltje uit de oorlel genomen, je hartslag werd genoteerd en er werd zonder rust aan de volgende sessie begonnen. Na de 3 sessies een kwartiertje loslopen en dan een 600 meter voluit. Terug hartslag doorgeven en 3x bloedstaal met tussenpauze van 2 minuten. Een flinke douche later werden de resultaten individueel toegelicht. De lactaatwaarden waren 1.6 - 2.5 - 3.8 bij een hartslag van 158 - 172 - 174. Bij de 600 m: lactaat 6 bij een HR van 191 en een tijd van 2.11 min. Het verdict luide als volgt. Het trainingsschema dient licht aangepast. Lange duurlopen dienen nog trager afgewerkt te worden, namelijk aan 6.45 - 7, intervaltrainingen korter, max 400 meters en sneller dan tot nu toe. Gezien de lactaattesten en de BMI is een maximale trainingsintensiteit van 40 à 50 km per week aangewezen. Meer km per week leiden quasi zeker tot blessures. Het lopen van een marathon kan maar is absoluut nog niet aangewezen. Pezen en gewrichten zouden nog te zwaar belast worden wegens overgewicht en te lange tijd (namelijk meer dan 4 uur). Blessures zouden bijna niet te vermijden zijn. Sad but true ... . Na ruggespraak met trainer Jos, toch wel een ervaren rat, ga ik het advies opvolgen en in Eindhoven de halve marathon lopen. Ik heb voor de volgende 5 weken een schema op maat gekregen. Tragere duurlopen en snellere intervals en hoop in Eindhoven te lopen tegen 1.50 - 1.55. Ondertussen verder werken aan het gewicht en de snelheid en in het voorjaar ben ik dan misschien toch klaar voor de grote school .... het doet pijn, is niet leuk maar 't is misschien niet slecht om eens te vertrouwen op het verstand ipv het gevoel te volgen ... ik loop echt te graag om er nogmaals 2 maanden uit te liggen zoals in 't voorjaar ... but it still feels shitty ...

21:25 Gepost door bob | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

Commentaren

zwaar verdict Zeer moedige beslissing. Je hebt inderdaad nog vele loopjaren om marathons te lopen. Hier moet je op termijn sterker van worden. Goed ook om je onmiddellijk op de halve toe te leggen, das pas toewijding.

Gepost door: DijleLoper | 01-09-05

Jammer ! Het voelt inderdaad nogal "shitty" aan als je met de neus op de feiten wordt gedrukt.
Kop op, Bob, nog efkens gericht doortrainen en in het voorjaar 06 is de kop eraf - bovendien is er niets mis aan een halve marathon.
In mijn binnenste vrees ik dat dergelijke lactaattesten bij mezelf hetzelfde verdict zouden opleveren ...

Gepost door: frank spencer | 02-09-05

Sterkte Bob Ik kan me voorstellen dat zoiets hard aankomt vooral als je er niet op rekent. Maar het is inderdaad beter om toch te luisteren naar de goeie raad en je te beperken tot de halve marathon lijkt mij. Stilaan maar zeker zal je gewicht toch dalen en je hebt nog tijd genoeg om daarna nog een marathon te lopen. Ik heb geen idee het jong je bent maar vroeg of laat lukt dat wel.

Gepost door: Nadia | 02-09-05

Begrip Hey Bob, jammerlijke zaak ... heb eigenlijk een beetje hetzelfde voorgehad ... lactaattest lasten afnemen (wel op fiets) ... die deden mij ook eventjes diep blozen ... blijkbaar zou ik mijn duurlopen moeten uitvoeren tegen een HR 125 ... dat betekent dat ik tegen 10 km / uur moet lopen ... maar dat is tegen de aard van het beestje hoor ... laat mij stellen dat de test is afgenomen waar ik mezelf conditioneel stukken beter voel dan bij mijn eerste 3 marathons ... waarvan ik eentje liep op 3u24 ... maw .. de wetenschap zal zeker gelijk hebben ... maar de wetenschap kan mijn eigen interpretatie niet beïnvloeden ... ik blijf doorgaan ... en probeer zoveel mogelijk naar mijn eigen lichaam te luisteren ...
Uiteraarrd moet iedereen voor zichelf uitmaken of het een zeker gevaar inhoudt om de M te lopen ... en wat je doelstelling is ...
Maar inderdaad ... de vrees voor een kwetsuur loert steeds om de hoek .. en ik hoop dat hij in mijn geval niet zijn koppie komt boven steken ... in elk geval , veel suc6 verder... en inderdaad : de halve marathon is ook een zeer mooi afstand ....

Gepost door: Yoeri | 02-09-05

Heel spijtig maar niets verloren De halve marathon is inderdaad een heel prachtige afstand ... en .. ze zeggen niet dat je nooit een marathon zal lopen he ... vertrouwen houden ... verstandig trainen en in 2006 komt hij er dus wel he!

Gepost door: Koen | 02-09-05

Blubblub Laat alles misschien even bezinken Bob, voor dat je een definitieve beslissing neemt.

Gepost door: Jan | 02-09-05

risico's zelf werkzaam in de verzekeringssector ;-) kan ik uiteraard goed begrijpen dat je de risico's zo goed mogelijk wil inschatten. Maar ik vind de uitspraak toch wel straf dat het risico op blessures groot is omdat je meer dan 4u op de marathon zou lopen. Hallo??? Hoeveel lopen hun eerste marathon niet rond de 4u30 à 5u zonder blessures (ik kan zo al een vijftal kennissen opnoemen). Dus zou ik zelf ook maar de handdoek in de ring moeten gooien want op zo'n lactaattest zou ik ook ongelooflijk slecht scoren. Maar dat doe ik dus maar niet.... Niet té erg balen, je gaat ongelooflijk vlammen op de halve marathon en ik ben blij dat je toch naar Eindhoven komt!

Gepost door: Ruthje | 02-09-05

da's karakter bob bob , zo'n beslissing nemen 5 weken voor de marathon toont aan dat ge een echte man met heeel veeel karakter en veel gezond verstand. Maar denk ook " hoe slim of hoe gericht zo' n testen ook zijn , of hoe goed jij je werk op de verzekeringen ook doet, iets inschatten gebeurd nooit zonder fouten ". ik zou deze beslissing niet kunnen nemen ( te weinig karakter , of verstand.)chapeau voor u.

Gepost door: mario | 03-09-05

Lange termijn. Het vraagt moed om op lange termijn te denken. Respect!

Gepost door: Stefan | 04-09-05

De commentaren zijn gesloten.